neděle 14. prosince 2014

Třicet případů majora Zemana (Graclík Miroslav, Nekvapil Václav)

"Vzbuzoval emoce už při svém natáčení, vzbuzoval emoce při svém uvedení a vzbuzoval emoce i při svém znovuuvedení ve svobodném Česku. V československé kinematografii neexistuje žádný podobný seriálový snímek, který by natolik rozděloval veřejné mínění, jako právě seriál Třicet případů majora Zemana. Jedni hovoří o propagandě na politickou objednávku, druzí o skvěle zvládnutém filmařském díle. Jedni seriál nenávidí, druzí milují. Pak je tu ještě skupina lidí, kterým Zeman nostalgicky připomíná dobu, ve které žili a nakonec je tu skupina lidí, kterým je seriál úplně jedno." (str. 5)

Seriál Třicet případů majora Zemana se měl původně vysílat v roce 1975 u příležitosti 30. výročí od založení SNB a 30. výročí osvobození Československa sovětskou armádou. Nakonec se ale prvních dílů vysílalo až na začátku roku 1976.

Provází 30 lety služby Honzy Zemana (Vladimír Brabec) u národní bezpečnosti (1945-1973). Každý případ se odehrává v jiném roce (až na rok 1947, ve kterém se odehrávají příběhy dva) a diváci se tak mohou seznámit i s velkou částí osobního života hlavního hrdiny.

První část této publikace představuje zrod seriálu - od prvotní myšlenky, přes různé problémy a zvraty při natáčení až k finální realizaci. Kniha také sleduje osudy seriálu po revoluci, kdy se vzedmula vlna odporu proti jeho znovuuvedení v televizi. Pro mne, která konec socialismu prožívala pouze od máminy sukně, byla tato část velmi zajímavá. Kromě seriálu totiž nabízí i pohled na to, jak to tenkrát fungovalo a jak člověk neměl nikdy nic jisté.

Co mě naopak zklamalo bylo sáhodlouhé popisování děje jednotlivých epizod. Myslím si, že člověku, který seriál neviděl, tato část nic nepřinese. A pokud někdo už seriál zná, určitě by ocenil, pokud by zde namísto detailního převyprávění děje byly uvedeny nějaké zajímavosti k jednotlivým případům (pokud je to možné). Vím, že před pár lety vycházely v novinách nové skutečnosti k případu Studna a mezi lidmi o to byl velký zájem. Sice tuším, proč autor tuto část do knihy zařadil, ale nemyslím si, že je čtenářsky dostatečně zajímavá.

Následují ještě moc pěkné rozhovory s Vladimírem Brabcem a Reginou Rázlovou, biografie herců a tvůrců a perličky/chyby v seriálu.

Ráda bych vyzvedla nádherné zpracování celé knihy. Nejenže se v ní nachází mnoho fotografií (ať už malých černobílých či velkých barevných na křídovém papíře), ale je také velmi příjemná na dotek a skvěle padne do ruky.

Jsem ráda, že jsem si knihu mohla přečíst, ale ocenila bych, kdyby popis epizod a biografie tvůrců byly spíše vzadu jako příloha. Takto byl příjemný pocit ze čtení těch zajímavých a čtivých  pasáží narušen faktografickou částí.

Tato kniha udělá radost nejspíš hlavně fanouškům seriálu. Pokud nějakého ve svém okolí máte, nechte se třeba inspirovat při nákupu vánočních dárků.

Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku. 

Omega, 2014. 978-80-7390-232-2. 480 stran.



2 komentáře:

  1. Moc hezká recenze, zvládlas to na výbornou :) Myslím, že milovníkovi seriálu může kniha udělat velkou radost, tipla bych to spíš na vyšší věkové kategorie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, jsem ráda, že jsem to nějak zvládla. :-) Taky bych to tipla spíš na tatínky nebo dědečky, i když mýmu příteli se taky líbí (a i když knihy nečte, tak tuhle mu prý mám půjčit :-))

      Vymazat

Každý komentář mě potěší. Odpovídám se zpožděním. Mějte strpení. <3