neděle 27. dubna 2014

Dojem z knihy: Kyberiáda (Stanisław Lem)

Vydalo: Nakladatelství Baronet, 2000

Anotace: Neúnavní konstruktéři Trurl a Klapacius – vzdálení potomci robotů, kteří se vzbouřili proti otrokářské tyranii lidí a uprchli do vesmíru, kde založili mocné říše – se nezastaví před žádným úkolem hodným jejich konstruktérského umu. Stroj skládající básně, stroj, který dokáže vyrobit všechno, co začíná na písmeno „n“, svět ve kterém jsou zrušeny hmota, prostor i čas, to jsou některé ukázky jejich dovednosti. Lze pouze žasnout nad invencí autora, který odívá své četné, neobvyklé a mnohdy zcela originální nápady do humorného hávu, čímž je zpřístupňuje nejširším vrstvám čtenářů.


Ani nevím, jak mám začít. Tahle knížka je totiž naprosto Ú-ŽAS-NÁ! Jsem z ní nadšená, miluju ji a řadím ji k nejlepším knihám, co jsem kdy přečetla. A že jich nebylo málo :-)
Jak už to tak bývá, na tuhle knížku jsem narazila omylem. Jelikož jsem si chtěla přečíst něco od Stanisława Lema a v knihovně od něj měli zrovna 4 knihy, půjčila jsem si všechny. Deník nalezený ve vaně už mám za sebou, moc se mi líbil, ale tohle bylo ještě o třídu výš. Velmi čtivé, legrační, absurdní, ale ne pitomé. 
Kniha obsahuje několik povídek a řadí se k humoristickým dílům S. Lema. 

Jestli to mohu povědět na plná ústa, tak Lemův humor mi sedl jak prdel na hrnec. :-)
Miluju totiž (uvedeno na příkladech, kdy se lidé snažili přelidněnost planety řešit miniaturizací):
  • slovní hříčky - miniaturizace se dotkla i dopravy: "Metro nahradilo nejdříve decimetro a potom centimetro." (str. 338)
  • obrovskou představivost - "Byly podniknuty pokusy s domestikací některých druhů hmyzu (osedlané vosy), nedosáhly však očekávaných výsledků, pouze stonožky určitou dobu působily ve školkách jako poníci." (str.339)
  • humor dovedený do krajností - "Úděsní komáři s rozpětím blanitých křídel větším, než měly roztažené ruce dospělých Semanů, se vrhali na chodce, aby jim pili krev a zanechávali zhroucené mrtvoly na chodníku..." (str.339)
A třeba když popisoval obyvatele planety na nejvyšším vývojovém stupni, vzpomněla jsem si na film Beetlejuice a čekárnu plnou mrtvých lidí (musím vám říkat, že ten film miluju taky?) :-)
A navíc ty novotvary a slovní kotrmelce. Ach, lahoda. Jen podezřívám ty překladatele, že nejsou úplně normální. :-)

Ale kniha není jen prvoplánově zábavná. Najdete v ní i pasáže, které vás donutí se zamyslet. Třeba když se Trurl snažil vytvořit svět, kde by byli všichni dokonale šťastni. Nebo když se král Hypolit (v povídce Opakování) snažil o doplnění božího díla a vytvoření lepšího světa. 

Původně jsem si zajímavé pasáže chtěla vypisovat, ale pak jsem zjistila, že jednodušší si bude tu knihu koupit :-D Ale jelikož předtím vyšla česky jen část těchto povídek, chtěla jsem pouze vydání od Baronetu. A zde nastal problém. Aukro - nic, muj-antikvariat.cz - nic, nějaký zapadlý výtisk v internetových obchodech - nic...Už jsem myslela, že knihu půjčenou z knihovny budu muset "ztratit". Ale naštěstí mě zachránil jeden dobrodinec na databazeknih.cz, který se ozval na můj inzerát. 
Jediné, co bych tomuto vydání vytkla, je obálka, která se k příběhům vůbec nehodí, jelikož povídky jsou svěží a vtipné. Podle obálky jsem očekávala nějakou těžkotonážní hrůznost.

Vím, že Lemův styl psaní a humoru nesedne každému, ale rozhodně doporučuji si knihu alespoň půjčit a vyzkoušet. 
Každopádně pro mne se Kyberiáda stane "biblí". Knihou, kterou budu mít u postele a sem tam si přečtu úryvek nebo celou kapitolu, abych se pobavila či potěšila. A budu ji číst tak dlouho, dokud se jí neprošoupou stránky. :-D 

A proč ne plný počet? Přečtěte si stránku O mně :-) I když tahle kniha má slušně našlápnuto k tomu, aby se stala jednou z knih mého života :-) 






2 komentáře:

  1. Musím říct, že nebýt Tebe a Tvé recenze, nikdy bych o knihu ani nezavadila. Takže moc děkuji! Moc se na ni těším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě neděkuj. :) Až potom, co si ji přečteš. :) Abys mi ji třeba neomlátila o hlavu :D Ale věřím, že se ti bude líbit. :-) A určitě dej potom vědět. Moc by mě zajímal tvůj názor.

      Vymazat

Každý komentář mě potěší. Odpovídám se zpožděním. Mějte strpení. <3