pátek 24. dubna 2015

Mají stát knihy všude stejně?

Když jsem nedávno četla, že v Polsku chtějí zavést tzv. pevnou cenu na knihy (tzn. že po dobu min. jednoho roku od vydání by byla kniha všude za stejnou cenu - v knihkupectvích i na internetu), říkala jsem si, že haha, chudáci. 

Když jsem včera u příležitosti včerejšího světového dne knihy jsem narazila na rozhovor s Martinem Vopěnkou - předsedou Svazu knihkupců a nakladatelů, ve kterém zmínil, že by se pevná cena časem mohla zavést i u nás, rychle mi zmrzl úsměv na rtech.

Zdroj: http://www.channel4.com/
Chápu sice, že kamenná knihkupectví mají vyšší náklady na zaměstnance, nájemné a pod., ale taky mohou mít něco, co sebelepší internetový obchod mít nebude. Ducha a lidský faktor. Jenže to by museli něco dělat navíc, že?

Nechápejte mě špatně, u nás ve městě je jedno knihkupectví, které mám ráda. Ale najít tam knihu, po které mé srdce prahne je nadlidský úkol (a je jedno, jak je můj seznam dlouhý; se zásobováním prostě nemáme stejný vkus). A když jsem si tam knihy objednala, dorazily za 2 a 3 týdny. A to už jsem je mohla mít doma, se slevou a přečtené. 

Ale když už tam na nějakou pěknou knihu narazím, koupím si ji. Nechodím do knihkupectví proto, abych se koukla, jak kniha vypadá, a pak ji objednávala přes internet. Když ji chci, tak většinou hned. :-) 

Mimochodem nedávno jsem byla v Polsku na honu za knihami. 

V Empiku (což je obrovská síť knihkupectví) byli knihy za normální cenu. Pán u poklady mi namarkoval mé knihy a prodal mi tašku. Prostě normální nákup. 

O pár desítek metrů dál, jsem zašla do menšího knihkupectví, kde měli automatické slevy 10 % a více na vše (včetně novinek). Pán se omlouval, že zrovna předělávají obchod, takže není moc na výběr, ale ať přijdu za týden. Řekla jsem mu, že za týden už tam nebudu. Nakonec jsme si mile popovídali. A já jsem si řekla, že  odtamtud bez knihy neodejdu. Dostala jsem slevu, tašku i velmi příjemný zážitek. 

(Naproti bylo další menší knihkupectví, kde slevy měli taky - a bylo tam víc lidí než v tom velkém.)

A tak se ptám, kde je chyba? A proč to někde jde a jinde ne? 

Kdyby u nás v knihkupectví byla sleva třeba 10 %, na internetu bych asi objednávala mnohem méně (přece jen vám odpadne to zklamání, když vám přijde ušmudlaná nebo poničená kniha). Pokud tam bude navíc někdo tak milý jako výše zmíněný pán (nebo jako paní od nás z antikvariátu), není vůbec co řešit (a možná bych to zvládla i bez slevy). 

Jo, na slevu slyším (je fajn, když si místo čtyř knih můžete koupit knih pět). 

Možná toho chci moc, ale nemyslím si, že toho chci příliš. 

Pokud by pevná cena prošla, omezila bych nákup novinek a pořizovala bych si jen ty opravdu nejchtěnější. Nebo bych pátrala v bazarech a antikvariátech. 

A co vy? Nakupujete v kamenných knihkupectvích? Myslíte, že by pevná cena nějak ovlivnila vaše nakupovací návyky? A máte svého oblíbeného prodavače nebo knihkupectví? Myslíte si, že by to bylo výhodné i pro nakladatelství? 

8 komentářů:

  1. Já nakupuji především přes internet. U nás jsou dvě malá knihkupectví, kde knih moc nemají. :) Dobrovský je v Ostravě, ale jen cesta stojí 120 Kč. Proto raději kupuji přes internet levněji. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já to mám podobně. Cesta do knihkupectví (v Praze), kde mají knihy, které chci, mě stojí 160 Kč. :-) Takže většinou nakupuji taky přes internet. Ale tam je zase nevýhoda, že toho nakoupím mnohem víc. :D

      Vymazat
  2. Nakupujem bohužial častejšie cez internet. Oplatí sa mi to oveľa viac, pretože v okolí mám len Panta Rhei a to je bohužial príliš drahé. Má veľké náražky na knihy a to sa viacej oplatí cez internet. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to chápu. Občas mě kniha i s poštovným vyjde levněji než u nás v knihkupectví. Ale já si je zase ráda osahám :D

      Vymazat
  3. Když nakupuji přes internet, tak na Databázi knih v bazaru. Dá se tam sehnat spousta "jako nových" knih a za mnohem přijatelnější ceny. Většinou ani moc neslyším na slevové akce přes internetové obchody. Neříkám, občas někde využiji poštovného zdarma a knihy objednám. :)

    Ale raději mám nákup přímo v knihkupectví. Třeba včera jsem raději šla do knihkupectví pro ten zážitek samotný, než abych si den před objednala z eshopu levněji a v akci. Možná jsem divná, ale prostě to brouzdání mezi knihami si užívám daleko víc a jsem ochotná si za to něco přidat. Nehledě na fakt, že v poslední době chodí z e-shopů kusy, za které by se mohli stydět.

    V Plzni je naštěstí několik knihkupectví a antikvariátů, takže výběr celkem je. Ale radši mám takové ty menší s atmosférou a milou obsluhou, ne "obchoďáky s knihami". Ale také se občas divím, že v jednom knihkupectví (stejné sítě) to jde s úsměvem, milým popovídáním a dobrým pocitem a v jiném má člověk takový divný pocit prázdnoty.

    Je to vše o lidech, ona je pevná cena, pod kterou jít nemohou, ale kolik si kdo nasadí je již na nich. Vysvětlovala mi to u nás paní. Já si plně uvědomuji, že kniha je v dnešním světě taky "prostě zboží", ale já za tím vidím umění a duši a tak mám ráda, když i to knihkupectví "dýchá" a žije, ne jen prodává...

    Hnízdo zvrhlé Narcisky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky nakupuji na DB v bazaru, ale bohužel už dvakrát se mi stalo, že mi poslali jiné vydání (bohužel zrovna u knih, u kterých mi na tom vydání záleželo. :( Slevové akce u internetových knihkupectví využívám také jen občas, jelikož to je každou chvilku něco. Asi bych se nedoplatila :D

      Mně mrzí, že u nás ve městě je knihkupectví, kde je paní, která je naprosto "v pořádku", ale nenacházím tam to něco navíc, proč bych tam měla zajít jen tak (kromě toho, že se chci podívat na knihy). Za to po tom polském knihkupectví z tohohle článku se mi stýská hodně. Chtěla bych se tam rozjet a zjistit, jestli už tam mají naskladněný to nový zboží a tak :D

      Já nakupuji hlavně na dobre-knihy.cz a vždycky mi chodily knihy ve 100% stavu. Ale naposledy mi jedna kniha přišla olepená od samolepky (nic, co bych nedokázala skousnout, ale přeci jen...). Tak doufám, že se nezhorší a nebudou mi za chvíli chodit nějaký šmudly.

      Vymazat
  4. Já si knihu přes internet koupila jen párkrát a to vždy z bookdepository, se kterým mám jen pozitivní zkušenosti. Jinak, když mám na výběr, zajdu do knihkupectví vždy osobně, protože to mám stejně jako ty, že když knihu chci, chci ji hned a ne čekat na doručení. Navíc si sama mohu vybrat ten nejméně ošmataný výtisk a navíc mám prostě ráda tu atmosféru knihkupectví a proces vybírání a okukování tisícovek knih :) Nejradši chodím do neoluxoru. Někteří by řekli, že to je právě jeden z těch obchodů bez duše, ale pro mě má prostě to svoje osobní kouzlo a mám to tam ráda. Sice si tam moc nepokecám, ale beztak mám většinou pocit, že o těch knihách mám větší přehled, než zaměstnanci :D A poučovat je zase nemůžu. Nebo aspoň ne moc, že jo :D
    Super článek. I když jsi mě trochu vyděsila s tou pevnou cenou...nicméně mě by se to asi nedotklo když nevyužívám "levnějších e-shopů"...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bookdepository jsem zatím využila asi jen 2x (sice tam mám vybráno spoustu knih, ale PayPal má můj přítel. Vždycky se nadchnu pro nějakou knihu, ale než se s ním vidím, tak mě to přejde :D

      Ty se máš, že máš po ruce větší knihkupectví. Knihy, které chci, většinou u nás nemají. A do Prahy kvůli jedné knize nepojedu :D Do Neoluxoru občas chodím (na Andělu), ale vždycky tam je tak moc lidí, že jsem z toho nervózní, takže rychle zase utíkám pryč :D
      Já jsem kdysi pracovala v knihkupectví a myslím si, že ti lidi, kteří přišli, si taky museli myslet, že jsem úplně blbá. Ale mne zajímaly naprosto jiné knihy než je :D Ale co, já stejně většinou poradit nepotřebuju. Většinou radši půl hodiny hledám než abych se zeptala, kde něco mají :D A vždycky vím, co chci. :-)
      Děkuji. Asi nedotklo, ale drž palce nám škudlilům :D

      Vymazat

Každý komentář mě potěší. Odpovídám se zpožděním. Mějte strpení. <3