středa 26. listopadu 2014

Recenzní výtisky - NEVER AGAIN!?

Dnes mi přišel balíček. Velmi speciální, jelikož obsahoval můj první recenzní výtisk! A já místo abych z něj měla radost, tak z toho mám trochu deprese.

Často jsem na srazech tvrdila, že recenzní výtisky nechci, protože nestíhám číst knihy, co mám doma. A stále to platí. Jenže...

Jednou jsem byla s kamarády na pivu, a když jsem přišla domů, na FB jsem zahlédla, že Omega shání recenzenty. A jelikož alkohol dělá z lidí nadlidi, rozhodla jsem se jim napsat. A oni mi za pár dní napsali, že mě vybrali! Byla jsem šťastná (i když zpočátku jsem musela dlouze vzpomínat...oops)!

No, jenže dnes kniha dorazila a s ní i velké vystřízlivění. A stres.

Nechápejte to špatně, ta kniha je nádherná a opravdu se těším až si ji přečtu. Jenže mám tu spoustu knih z knihovny (na některé jsem čekala i pár měsíců), které teď nejspíš budu muset vrátit nepřečtené, jelikož jsem si toho na sebe naložila přespříliš.

A kdyby jen to. Nejvíc se bojím toho, abych knihu stihla přečíst a hlavně, abych napsala dobrou recenzi.

Vím, že hodně lidí to neřeší a nehroutí se z toho, prostě napíšou recenzi a je to. Jenže já teď cítím obrovskou zodpovědnost a chci mít svou recenzi perfektní, jenže to ona nebude.

Na druhou stranu to má velké plus! Doufám, že až recenzi odešlu (a spadne mi balvan ze srdce), někdo mi to zkritizuje, já se zhroutím, probrečím den, ale pak se z toho poučím a posune mě to dál. :-)

A jednou třeba budu se svými recenzemi spokojená alespoň na 90%, a pak přijde ten čas, kdy se budu na recenzní výtisky těšit.


A co vy a vaše první recenzní výtisky? Měli jste strach? Nebo jsem jediná? A co přišlo pak? 





14 komentářů:

  1. Radunko já mám stres pořád i po těch letech a po těch horách knih, pokaždé stresuji, zda to stihnu, zda je recenze dobrá, ale stejně mi to nedá po nějakém nesáhnout, když mi leží před "očima" :) Gratuluji a věřím, že Tvá recenze bude skvělá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, to že se ještě stresuješ mě sice neuklidnilo, ale alespoň vím, že v tom nejsem sama. :-) A je fakt, že ty recenzní výtisky jsou velmi lákavý. Ale já jsem taky dost líná psát recenze :D

      Vymazat
  2. uplně tě chápu. Taky jsem dělala ramena, že jsem nezávislá, čtu a píšu si co chci a kdy se mi chce a jak se mi to líbí, protože v práci mám knížek přece mraky. A jak sem byla vyjuchaná z Florentýny :-D neboj, to všechno určitě zvládneš, budu držet palečky ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, doma a v knihovně je spousta knih (a neustále přibývají nové). :-) A je fakt, že já bych nedokázala napsat recenzi na kuchařku, takže smekám. :-) A děkuji.

      Vymazat
  3. Radu, neblbni, nestresuj! Snad se nenecháš stresovat tím, že máš jednoduše napsat svuj osobní názor na knihu. Mne před pár dny taky jedna přistála na stole, moje první, ale beru to v klidu, s humorem. Hele, oni si tě vybrali proto, že máš fajn blog a píšeš fajn recenze. Tak si prostě tu knihu v klídku přečti a napiš to tak, jak bys psala k sobě na blog. Není to ani maturita ani státnice. Nejhorší, co by se stalo je, že ti už další knížku nepošlou. Tak aspoň budeš mít čas na ty z knihovny :)) Opravdu, svět je dnes prosáklý stresem, nedělej si ho ještě i tam, kde máš mít z knihy radost a ne stresák. A jsem si víc jak jista, že to zvládneš na výbornou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně spíš přijde, že si mě vybrali, protože nikdo tu knihu nechtěl (přece jen asi nezaujme např. věkovou skupinu 15-20). Nejhorší právě je, že já jsem strašně líná psát recenze. Ale snad to zvládnu. A pak se budu jen smát. A máš pravdu, měla bych si ji užít. :-) Moc děkuji :-)

      Vymazat
  4. Já mám spíš "never again" pocit z toho, když mě někdo osloví, naslibuje hory doly a pak s ním něco řešit je na dlouhý lokte. Fakt jako já se o nic nikoho neprosím, ale tohle mě ****! Ty si z toho hlavu nedělej, není žádná možnost, jak by to mohlo dopadnout špatně... Užij si čtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se nedivím. To by mě taky štvalo. Děkuji za povzbuzení, máš pravdu. :-)

      Vymazat
  5. V poslední době mám s tímhle taky obrovský problémy. Nebojím se, že knihu nepřečtu, čtu poměrně rychle a vždy si nějak uspořádám čas. Ale ty recenze pak... Nejhorší je, že pak ani nevím, jestli je ta recenze skutečně povedená, nebo ne. Úplně se nestresuju, protože píšu opravdu nejlépe, jak dovedu, ale vždy musím přemýšlet, co ke knize napsat, jaké hodnocení si zaslouží, co bylo a naopak nebylo dobré... Většinou z toho všeho dostanu takovej blok, že pak nejsem schopna napsat nic. A to ani na knihy, které bych ráda zrecenzovala jen tak. :) Proto si už recenzáky moc neberu, je to pro mě pak horor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mě právě mrzí, že těch knih mám teď hodně a moc mě nebaví teď číst. Ale poperu se s tím. A s recenzemi mám taky problém. Nikdy nevím, jak začít, pak se někde kousnu, půl dne radši brouzdám po netu a nechám to na "druhý den". Za několik dní už pořádně nevím, co jsem tam chtěla psát, tak spoustu knih nerecenzuju. Ale doufám, že se to jednou změní. :-) Doufám, že tohle mě poučí a až příště přijdu z hospody, tak si dám pozor, co dělám :D

      Vymazat
  6. Původně jsem taky hrozně moc chtěla recenzní výtisky. Kdo by nechtěl knihu zadarmo že ano ;) Ale, pak mě napadlo úplně to samé jako tebe. Ta povinnost, že musíš napsat recenzi a že musí být dobrá (ale většina recenzentů to neřeší, což mi přijde trochu ubohé..)
    Ale já si myslím, že to zvládneš. Zvládají to horší lidé, kteří prostě jenom těží z těch "knih zdarma", ale ty máš k tomu dobrý zodpovědný přístup, to půjde :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju. Když já nejsem spokojená se svýma recenzema ani když mě nikdo nenutí. A na ně mám mnohonásobně více času. Ale díky komentářům tady jsem se uklidnila, že nic horšího než že mi další nepošlou se mi stát nemůže. :D Knihy zdarma jsou super, ale nechám si je asi až na dobu, kdy budu chudá a doma budu mít všechny knihy přečtené. :-)

      Vymazat
  7. Já jsem se recenzák nechala poslat dvakrát. (Ještě jsem ani jednu z recenzí nenapsala, no, čeká mě to teď o víkendu.) Ale už vím, že to pravděpodobně nikdy znovu neudělám. :D Dobře, oprava - ne nikdy, ale až za hodně dlouhou dobu, když si na psaní recenzí zvyknu a vážně mi to půjde a určitě ne víc než jednu (leda zázrakem dvě) do měsíce. Moc stresu, moc zodpovědnosti a ta povinnost. A já si ze čtení knih povinnost dělat nechci, v žádném směru, zvlášť když vím, že nedokážu podat stoprocentní výkon jen tak mávnutím ruky. :) :D
    Věřím, že ty to zvládneš. :) Držím palce. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mluvíš mi z duše. Možná jednou až se rozepíšu, tak to zkusím znova, ale zatím se na to necítím (některé knihy se recenzují samy, ale většinou mám problém vyplodit větu). :D
      Děkuji. A také držím pěsti. Do budoucna. :-)

      Vymazat

Každý komentář mě potěší. Odpovídám se zpožděním. Mějte strpení. <3