středa 13. května 2015

Zbloudilé jednorožče na Světě knihy

Víte, co jsem si naivně myslela? Že pokud si koupím knihy v rámci akce Knihy mají zelenou, tak na Svět knihy pojedu jen s kraťoučkým seznamem nejčerstvějších novinek, které si chci pořídit.

Pak jsem si ten seznam začala psát a... neřekla bych, že jednadvaceti položkový seznam je kraťoučký. A nejhorší na tom je, že ať nad tím dumám jak chci, nejsem schopna vyloučit ani jednu knihu.

Mám své tři žhavé favority, zbytek asi nechám na osudu. Protože jinak skončím v blázinci. S vyrvanými vlasy. A stejně jsem vloni brala spíš to, co mě zaujalo na místě než abych se řídila svým seznamem.

Jelikož to zatím vypadá, že do Prahy pojedu v sobotu až po obědě, po rozkliknutí se můžete podívat, co mě zaujalo z odpoledního programu. Neříkám, že budu všude. Přeci jen prodírat se davem s tunou knih z jednoho místa na druhé je dosti vyčerpávající. Ale rozhodně chci na autogramiádu pana Pecinovského a přednášku Rusko. Problémy překladu.

A co vy? Máte už svůj nákupní seznam nebo to necháváte osudu? A chystáte se na nějakou zajímavou přednášku či autogramiádu?

Mimochodem - kdybyste mě potkali, klidně do mě prašťte (zlehka, prosím). Já mám většinou efekt autobus (a v davu lidí jsem navíc často vzteklá), takže často nevidím, neslyším (i když to vypadá, že na vás přímo koukám). Ale budu moc ráda, když vás poznám/potkám. :-)

Můj sešitek se seznamem, vstupenka a brož, kterou budu mít na sobě



CO MĚ ZAUJALO ZE SOBOTNÍHO ODPOLEDNÍHO PROGRAMU: 

Sobota 16. 05. 2015, 12:00 - 12:50
KOMORNÍ SÁL
Pravé křídlo (balkon vlevo)
Zbydou po nás jen piliny - beseda s Krzysztofem Vargou
„Po všech těch Mayích, Aztécích a Incích zůstaly nějaké kameny, po nás zůstanou tak nanejvýš piliny…“. Prozaik Krzysztof Varga a překladatel Jan Faber diskutují o románu "Piliny" a středoevropských tradicích vymezování spisovatelů vůči společnosti.
Polský institut v Praze 
Sobota 16. 05. 2015, 13:00 - 13:50 
KOMORNÍ SÁL
Pravé křídlo (balkon vlevo)
Radka Denemarková: Příspěvek k dějinám radosti
Kolik nás ještě čeká násilí a válek, než všechno to neštěstí člověka konečně polidští? Trojnásobná držitelka cen Magnesia Litera a jedna z nejpřekládanějších současných českých autorek představí svůj nejnovější román. Pořadem provází Dana Pfeiferová.
Nakladatelství Host 
Sobota 16. 05. 2015, 14:00
S 115
Střední hala
Joshua Faudem a komiks Mike’s Place - autogramiáda
Izraelský komiks popisuje, co předcházelo a následovalo po teroristickém útoku, který obrátil naruby idylu telavivského baru Mike’s Place - místa, kde spolu tančili a popíjeli lidé všech národností a vyznání. Strhující příběh a výborné grafické zpracování zobrazují složitost blízkovýchodní reality, ale také vůli tamějších lidí nenechat si vzít radost ze života. Jeden z autorů komiksu Joshua Faudem studoval na pražské FAMU a s návštěvníky rád podebatuje o své české i izraelské zkušenosti a podepíše jim jejich kopii „Mike’s Place“! Kniha právě vychází také v USA a ve Francii. V ČR vydává Aligier.
Velvyslanectví Státu Izrael 
Sobota 16. 05. 2015, 15:00 - 15:50 
KOMORNÍ SÁL
Pravé křídlo (balkon vlevo)
Akvarely pro Mengeleho - setkání s Lidií Ostałowskou
Dina Gottliebová z Brna přežila Osvětim díky výtvarnému talentu: pro účely výzkumu doktora Mengeleho portrétovala romské vězně. Jak se liší romské a židovské vnímání holocaustu? A komu patří obrazy vzniklé uprostřed pekla? Moderuje Lucie Zakopalová.
Polský institut v Praze 
Sobota 16. 05. 2015, 15:00 - 16:00
S 104
Střední hala
Prezentace českých autorů v překladech do ukrajinštiny

Ukrajinský dům 
Není v tištěném katalogu
Sobota 16. 05. 2015, 16:00 - 16:50
FANTASY & SCI-FI
Pravé křídlo
Zaklínač a jeho svět
Křest stejnojmenné výpravné publikace o světě legendárního Geralta z Rivie.
FANTOM Print a Crew
Fantasy & Sci-fi
Sobota 16. 05. 2015, 17:00 - 17:50
KOMORNÍ SÁL
Pravé křídlo (balkon vlevo)
Jiří Hájíček: Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku
Po románech "Selský baroko" a "Rybí krev", za které Jiří Hájíček získal ceny Magnesia Litera, se autor představuje výborem ze své povídkové tvorby. Pořadem provází Miroslav Balaštík.
Nakladatelství Host 
Sobota 16. 05. 2015, 17:00 - 17:45 
L 402
Levé křídlo
Josef Pecinovský - autogramiáda
Přední český autor sci-fi bude podepisovat poslední knihu své dnes již kultovní série ("Plástev jedu", "Děti plástve", "Plástev v ohrožení", "Válka pláství") o světě, který je tak přelidněný, že celý povrch kontinentů je zastavěný až do výšky několika set metrů…
Nakladatelství Epocha 
Sobota 16. 05. 2015, 18:00 - 18:30 
L 210
Levé křídlo
Jiří Hájíček - autogramiáda
Na stánku nakladatelství Host.
Nakladatelství Host 
Sobota 16. 05. 2015, 18:00 - 18:50 
MALÝ SÁL
Pravé křídlo (balkon vlevo)
Rusko. Problémy překladu
Diskuse o současném ruském jazyce. Jak se mění jazyk v souvislosti formování autoritarismu. Jak se jazyk ulice dostává do médií a vrací se zpět mezi lid jakožto spisovný a literární. V jakém jazyce dnes existuje ruská literatura? Co lze dnes nazvat ruštinou? Prezentace projektů Čerstvá stránka a festivalu současné kultury KULTURUS.
Čerstvá stránka

8 komentářů:

  1. Já budu lístek kupovat až na místě :D A vstávat musím ve 3:30 :/ Každopádně ráda se s tebou stejně jako s ostatními bloggerkami potkám :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja idem nakoniec na Svět knihy tiež, ale už v piatok. Jediný víkend v mesiaci, kedy robím, a zrovna to padlo na sviatok knihomoľov, no milovníci Levných kníh by sa asi hnevali, keby neotvorím predajňu :D.
    Ale najviac sa aj tak teším na fínsku spisovateľku Emmi Itäranta a tá má autogramiádu v piatok. Stihnem ešte Petru Soukopovú a Zygmunta Miłoszewskiho, nakúpim pár kníh (dala som si limit 2000, som zvedavá, koľko nových kníh z toho nakoniec bude) a večer sa vrátim do Brna. Och, ako sa teším :)
    Ale v sobotu je tiež parádny program, Hájiček, Denemarková... snáď sa ti podarí všetko postíhať :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nad pátkem jsem taky uvažovala, hlavně kvůli Miłoszewskému, nakonec jsem jela v sobotu, protože jsem chtěla vidět blogery, který jsem stejně neviděla. :D No nic.
      Taky jsem měla limit 2000, ale brala jsem si 3000, kdybych náhodou si chtěla koupit čtečku, kterou tam prodávali palmknihy. Ale tam jsem zjistila, že už jsem vlastně limit překročila, tak jsem jela domů :D

      Vymazat
    2. A čo všetko si si nakoniec kúpila? Miłoszewský mi bol hrozne moc sympatický a vysmiaty :). Mrzí ma, že na jeho besedu som už nemala čas, určite to bolo zaujímavé.

      Vymazat
    3. Já si přivezla 22 knih. Mj. Válku pláství, Příhody Tappiho ze Šeptajícího lesa a Sibiřskou výchovu. To byly tři knihy, u kterých jsem věděla, že je musím mít. :) Ach, to mě mrzí, ale doufám, že ještě někdy přijede. :-)

      Vymazat
  3. Každy jeden rok je to svět knih vs pouť pro děti. Každý jeden rok jsem přehlasovaná :) tak si to užij :) nějaký report chystáš? Ráda aspoň kouknu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Report nebude, jelikož jsem tam vlastně jen nakupovala. A teď si za to nadávám. Ale pro příště budu vědět. :)

      Vymazat

Každý komentář mě potěší. Odpovídám se zpožděním. Mějte strpení. <3