čtvrtek 20. srpna 2015

Život střídá smrt (Petr Prouza)

Občas narazíte na knihu, o které víte, že bude smutná. Ale cítíte se připraveni, a myslíte si, že tentokrát plakat nebudete. A tak čtete. A pláčete. A když si po 14 dnech na knihu vzpomenete, pláčete znova. Ach jo...

Manželství Pavla a Hedviky Rajterových zrovna prodělalo vážnou krizi, kterou ale zvládli překonat. A když se jim narodí druhý syn, zdá se, že teď už jejich štěstí nestojí nic v cestě. Bohužel ale lékaři Hedvice diagnostikují leukémii. Začíná boj o život a hledání odpovědi na otázku: "Proč se to stalo zrovna nám?"

Na začátek bych ráda upozornila, že tohle je již 5. vydání, přičemž to první vyšlo už v roce 1985, kdy léčba leukémie nebyla ještě tak daleko jako je dnes (například o transplantaci kostní dřeně se tu mluví jako o novince, která je teprve testována v Americe).

Většina příběhu je psána z pohledu Pavla, kterého tak můžeme poznat jako starostlivého a milujícího manžela, který se ale občas poddá svým emocím a nedokáže věci řešit s chladnou hlavou (a popravdě vůbec mi nepřirostl k srdci). Hedvice tu moc prostoru není dáno, přesto působí jako žena, která nechce přidělávat starosti svému okolí, takže si o pomoc neřekne, ani když ji skutečně potřebuje.

Nálada knihy je závislá od zdravotního stavu Hedviky - když je dobrý, všichni jsou optimističtí a plni naděje, když se zhorší, přichází sklíčenost a obviňování. Pavel obviňuje sebe, Hedviku i ostatní lidi, přestože tuší, že to ničemu nepomůže.

"Každý, kdo kveruluje kvůli nejapnostem, kdo je nespokojený se svým zaměstnáním, rodinou, dětmi, milenkou, svým platem, autem, bydlením, vzhledem, prostě s čímkoliv, ale jinak je zdravý, ten by si měl zajít třeba jen jednou do čekáren na onkologii."

Kniha je čtivá, i když mě občas mátlo "nelogické" přeskakování z ich-formy do er-formy. Čtu, čtu a booom! Změna. Občas jsem se vracela, abych se ujistila, že jsem nic nepřeskočila.

Kniha už má svá léta a občas na vás dýchne duch tehdejší doby, ale to vůbec nic knize neubírá. Bolest a utrpení (a nemoci) jsou věčné. Bohužel. Pokud vás tedy kniha svým námětem zaujala, určitě po ní sáhněte. Možná si připomenete, co je v životě důležité.

Doporučuje 7 jednorožců z 10 (dvěma nesedl styl a jeden nemá rád Pavla)

Za poskytnutí recenzní výtisku děkuji nakladatelství Šulc a Švarc :-*

Vydalo nakladatelství Šulc-Švarc, 2015. 192 stran.

2 komentáře:

  1. Nedávno na veľtrhu v Havlíčkovom Brode som si presne túto knihu kupovala, autor tam mal autogramiádu a práve táto ma zaujala najviac. Ako tak čítam tvoju recenziu, bola to dobrá voľba :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, mně se to líbilo (i mojí babičce :)), tak doufám, že tobě se zalíbí taky. I když to bylo dost smutný, ale to se dalo čekat.

      Vymazat

Každý komentář mě potěší. Odpovídám se zpožděním. Mějte strpení. <3