neděle 29. června 2014

Dojem z knihy: Solaris (Stanisław Lem)

Anotace: Děj vrcholného díla Stanisława Lema, jednoho z nejlepších autorů science fiction, se odehrává na vzdálené planetě Solaris, osídlené živým oceánem, který projevuje zvláštní druh inteligence: dokáže zhmotnit nejskrytější lidské myšlenky, vytvořit kopie dávno zemřelých lidí... Pokusy o navázání kontaktu se nedaří, naopak pracovníci, kteří se výzkumem oceánu zabývají začínají pochybovat o svém zdravém rozumu.

Možná už si někteří z vás všimli, že Stanisław Lem je moje nová láska. Už od března tvoří nedílnou součást mého života. Tentokrát jsem se pustila do Solaris a jsem okouzlena.

První polovina knihy je strhující. Je velmi zajímavé spolu s hlavním hrdinou Kelvinem poznávat planetu, oceán i posádku stanice (kterou tvoří další 2 vědci). Vše totiž působí velmi tajemně nikdo mu nechce vysvětlit, co přesně se tu děje.

(Když jsem knihu začala číst a byla jsem zrovna v takové napínavé (a lehce děsivé pasáži), zazvonil u nás doma zvonek. A já jsem málem dostala infarkt. :-))

Druhá část už je více filozofující. Vědci se snaží přijít na to, co oceán vůbec je, zda je živý, zda je myslící a zda se snaží s okolím komunikovat. Nechybí ani úvahy o bohu a najdete zde i další věci, které vás donutí se zamyslet.

Můj dojem lehce pokazily dvě popisné pasáže - jedna o mimoidech, druhá o historii solaristiky. (Ale na "nudné" pasáže jsem narazila skoro ve všech Lemových knihách, takže jsem trochu zvyklá.) Ale když se přes ně dostanete, můžete si zase užívat příběh.

A konec knihy je nádherný! Překvapující! Musím na něj stále myslet. A dojímá mě. ;-)

Ze začátku jsem se bála, že si Kelvina budu představovat jako George Clooneyho (jelikož mám také vydání z filmové řady od Academie), ale děj mě tak vtáhl tak, že jsem po Georgovi ani nevzdychla . :-D

V Solaris se nedočkáte výraznějšího napětí či akce, ale přesto věřím, že vás kniha pohltí a přeji vám, aby se vám kniha líbila stejně jako mně. <3


Academia, 2009. 






4 komentáře:

  1. Aj ja Solaris milujem, je to absolútne úžasná kniha. Páčili sa mi dokonca aj tie popisné pasáže, tak nejako som potom mala pocit, ako keby sa to skutočne udialo. :) Tá atmosféra bola fascinujúca, že? Černoška, prvá Harey, spomienky letca strateného nad oceánom... To bolo niečo. Mám chuť si Solaris zasa prečítať. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta atmosféra byla vážně skvělá. Magická :-) Stále na knihu musím myslet. A po tvém komentáři bych ji nejradši zase hned četla. :-D Protože jak říkáš, to bylo něco :-)

      Vymazat
  2. Znám jen název knihy, ale neuměla jsem si pod tím nic představit. Jméno autora se mi líbí. Lem. :-) Díky za doporučení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ho začala číst jen proto, že je to Polák :-D A jméno má hezký, to je fakt :-D Jinak kniha je vážně úžasná, navíc je docela krátká :-)

      Vymazat

Každý komentář mě potěší. Odpovídám se zpožděním. Mějte strpení. <3